Ittas vezetésen érték? Lehetnek enyhítő körülmények!

Amikor az igazoltató rendőr előveszi az alkoholszondát, a legtöbben akkor is izgalommal fújják meg azt, ha nem ittak semmit a megelőző órákban vagy napon.

Rengeteg tévhit kering az alkoholos befolyásoltsággal és azzal kapcsolatban, hogy mi miatt jelezhet pozitív értékeket a teszter.

Mit jelez a szonda? 

A zéró tolerancia bevezetése előtt a jogosítvánnyal rendelkezők többsége nyugodtan fogyasztott el vezetés előtt egy pohár sört vagy fröccsöt. Hiszen az nem árt meg senkinek!

Azóta már tudjuk, hogy ez nem állja meg a helyét, bár létezik az alkohollal szemben az úgy nevezett egyéni tolerancia fogalma is. Ez azt jelenti, hogy mindenkinél egyedi, szervezetétől, testsúlyától, egészségügyi és pszichikai állapotától függő, hogy mennyire hatnak rá a különböző szeszesitalok.

Egy átlagos testalkatú, körülbelül 80 kg testsúlyú egészséges férfi egy pohár sör elfogyasztását meg sem érzi – mondják. Persze nem mindegy, milyen sörről van szó, hiszen itt is széles a skála a sörök alkoholtartalmát illetően.

Mit mérhet a szonda vagy milyen eredménye lehet a vérvételnek?

  • 0,1 milligramm/liter légalkoholszint, azaz 0,2 gramm/liter véralkoholszint alatt az alkoholfogyasztás nem bizonyítható. 
  • 0,11 milligramm/liter és 0,21 gramm/liter alatt van bizonyítottan, a tesztelt személy nem vonható felelősségre ittasság miatt.  
  • A határértékek 0,25 milligramm/liter vagy 0,50 gramm/liter. 

Ez utóbbi értékek fölött már ittasság esetéről beszélünk. 

Konyakmeggy és egyebek – Tévhitek arról, mi csaphatja be a szondát

Sokan azt hiszik, az alkoholos leheletet megmagyarázhatják a konyakmeggy fogyasztásával vagy enyhítő körülmény, hogy szájvizet használtak mielőtt autóba ültek volna.

Van benne igazság, hiszen valóban előfordulhat szervezetünk lebontási folyamatainak köszönhetően, hogy néhány szem alkoholos bonbon vagy fogmosás utáni szájvíz használatát követően jelez a szonda.

Ezt azonban kevés víz fogyasztásával egyszerűen megelőzhetjük. Ha mégis pozitív a teszt, akkor kérjük meg az igazoltató rendőrt az esetet elmagyarázva, hogy pár perc múlva ismételje meg a szondáztatást. Némi folyadékot elfogyasztva biztosan negatív lesz az eredmény.

Szintén problémát okozhatnak egyes gyógyszerek. A Svédcsepp vagy az alkohol tartalmú köptetők kimutathatók szondával. Ezek használati útmutatóját elolvasva ezzel tisztában kell lennünk. Azonban vannak egyéb gyógyszerek is, amiben található alkohol. Ezért, ha orvos által előírt gyógyszert szedünk, azt lehetőleg ne a vezetés előtt tegyük. Ha mégis így tennénk, és épp akkor állít meg a rendőr, ezt az alkoholszonda jelezheti. Ilyen esetben mindenképp kérjünk vérvizsgálatot!

A zsíros, szénhidrátban gazdag ételek előzetes fogyasztásáról is terjednek tévhitek. Hallottunk már töltött káposzta miatt megbüntetett személyről is. Kísérletek bizonyítják, hogy ez is csak egy városi legenda. Sőt, a kávé és cukorkák, de még egy-két dianás cukorka fogyasztása sem lehet a ludas.

Mi lehet valóban enyhítő körülmény ittas vezetés esetén?

Először is tisztázni kell, hogy valóban vezetésről volt-e szó. Amennyiben Önt úgy igazoltatták és szondáztatták, hogy csak bent ült a gépjárműben, az még nem ittas vezetés. Sőt, ha már elindította a jármű motorját, az is csak kísérletnek minősül a jog szerint.

Amennyiben az autót ki is mozdította a helyéről, az már valóban az ittas vezetés esete.

Az is enyhítő körülménynek számít, ha nem marasztalták el korábban ittas vezetés miatt. A kifogástalan közlekedési magatartása is enyhítő körülmény lehet. Számíthat a latban az Ön kora, egészségügyi állapota, az Ön által szedett gyógyszerek összetétele is.

Hogy enyhíthető-e, milyen mértékben enyhíthető a büntetés mértéke, arról egy tapasztalt védőügyvéd az első konzultációt követően tájékoztatni tudja.  Itt az is kiderülhet, szükség van-e igazságügyi orvosszakértő vagy szaktanácsadó bevonására.

Végül pedig ami a legfontosabb lehet: nem vonható felelősségre az italt fogyasztó, ha bizonyítható, hogy nem tudta, az ital alkoholt tartalmaz. Azaz önhibáján kívül fogyasztott alkoholt.