Mennyi idő alatt bomlik le az alkohol a szervezetből?

Nyári bulik, ünnepek után és ittas vezetésen érve merül fel leggyakrabban a kérdés, hogy az elfogyasztott alkohol mennyi idő alatt bomlik le a szervezetből. Ilyenkor kerül elő az alkoholszonda, ha van, vagy a számolgatás, az internetes kalkulátorok. 

Mióta hazánkban a zéró tolerancia elve érvényes, már kis mennyiségű alkohol kimutatásának is szigorú jogkövetkezményei lehetnek. Ezért ajánlott tisztában lenni azzal, mennyit szabad inni és mennyi idővel azelőtt, hogy autóba ülnénk. 

De mit kell tudni erről, mi az alkohol lebomlásának folyamata?

Hogyan bontja le a szervezet az alkoholt?

Az alkohol lebontásában a májnak és a májenzimeknek van jelentősége. Az alkohol a szervezetbe kerülve már a nyálkahártyán keresztül elkezd felszívódni. Ez folytatódik a nyelőcsőben és a gyomorban, vékonybélben. A vérbe, véráramba kerülve eljut a szervezet minden részébe. A felszívódás körülbelül egy-másfél óra. Persze, ha éhgyomorra iszunk, akkor ez az idő rövidebb, míg ha zsíros, szénhidrátgazdag az étel, akkor ez lassítja a felszívódást. Az sem mindegy, milyen szeszről van szó: sör, bor, pálinka? A tömény italok felszívódása nehézkesebb. 

Az alkoholnak csaknem 90%-a bontódik le a májban, míg 10 %-a a tüdőn és vizeleten keresztül.  Ez azonban egészséges májra, egészséges szervezetre kivetítve igaz. A számítások alapja legyen most is egy átlagos és egészséges, 80 kilogramm testtömegű férfi. 

A szervezet 1 óra alatt 10 testsúly kilogrammonként képes 1 gramm tiszta alkohol lebontására. 

Tehát egy 80 kilogrammos férfi szervezete óránként 8 grammnyi alkohol lebontására képes. Ebből kikövetkeztethetjük, hogy egy felnőtt szervezet átlagosan 7-10 gramm alkoholt képes lebontani-

Azaz egy átlagos ember alkoholfajtától függően 6 és fél óra alatt tudja az alkoholt lebontani.  

Mitől függ a lebontási idő?

Mindenki másképp tolerálja az elfogyasztott alkoholt. Így az alkohol lebomlását mindenkinél más egyéni tényező befolyásolja. Az is megállapítást nyert, hogy a nők feleannyira tolerálják az alkoholt, mint a férfiak. Sőt, a lebomlás ideje és folyamata minden esetben egyénenként is változó lehet, a személy fizikai és pszichikai állapotától függően.

A lebontási idő azonban más tényezőktől is függ. Igy attól is, hogy éhgyomorra fogyasztottuk-e vagy zsíros ételek után, előtt esetleg evés közben poharazgattunk. A nagy keményítő tartalmú ételek (kenyér, rizs) is lassíthatják az alkohol lebontását, hiszen úgymond felszívják az alkoholt, védve a gyomor nyálkahártyáját. De tévedés ne essék, ettől még ugyanúgy meg kell birkózni vele szervezetünknek!

Az sem mindegy, a szervezetünk, főként a májunk mennyire volt leterhelve korábban az alkoholfogyasztással, illetve most mennyire terheljük le. Milyen töménységű, alkohol tartalmú italt iszunk, milyen kísérővel. Iszunk-e közben vizet?  

A korunk ugyanúgy nyom a latban, akárcsak az, hogy az alkoholizálást megelőző időszakban mennyit aludtunk, mennyire vagyunk kipihentek.  

Az alkohol kiürülési ideje 

Nézzük meg, mennyi idő alatt bomlanak le az egyes alkoholfajták.

  • 2 dl bor lebomlási időtartama 2 óra
  • 0,5 l sör lebomlási időtartama 3 óra
  • 5 centiliter pálinka lebomlási időtartama 2-4 óra
  • 5 cl vodka lebomlási időtartama 2-3 óra
  • 5 centiliter whisky lebomlási időtartama 2-3 óra

Az alkohol egyéb hátrányos hatásai 

A nagy mennyiségű alkohol nemcsak a gyomrot terheli meg, de az idegrendszert is. Hiába ürült ki az alkohol, de az idegrendszerünkre kifejtett hatása befolyásolhatja vezetési képességünket.

A fáradtság szintúgy, a vele járó figyelmetlenségről, koncentrációzavarról nem is beszélve.

Végül, de nem utolsósorban a dehidratáltság is az alkohol maradványa. Igyunk sok vizet!

Tartsuk be a 24 órás szabályt!

Lehet, hogy a délben ivott sörnek este már nyoma sincs a szervezetünkben, de az idegrendszerre gyakorolt hatása miatt fáradtak vagyunk, akár koncentrációzavarok is előfordulhatnak.

Fogadjuk meg a tanácsot:

Ez a 24 órás szabály: italozás után 24 óráig ne ülj volán mögé!