Mindenkire másképp hat – A véralkohol szint fokozatai

Ha az alkoholról, annak hatásairól beszélünk, mindenki másképp reagál rá. 

Van, aki bevallja, hogy szereti, issza, de mértékkel. Van, aki tagadja, hogy inna alkoholt. Rendszeres fogyasztása betegségnek minősül, ha testi, lelki és szociális tünetei már jelentkeznek az egyénnél.

Egy biztos: az alkohol mindenkire másképp hat. Nézzük meg ennek fokozatait!

Így hat ránk az alkohol

Az elfogyasztott mennyiségtől függően az alkohol vérünkben véralkoholként jelenik meg. Azt, hogy a vérben szeszesital fogyasztás után mennyi alkohol van, a véralkoholszint-érték árulja el. 

Példaként: ha egy liter vérben (1000 ml) 0,5 ml alkohol van a véralkoholszint 0,5 ezrelék. Minél magasabb az érték, annál nagyobb az alkohol szervezetünkre gyakorolt hatása.

Az értékek növekedésével megkülönböztetünk igen enyhe, enyhe, közepes, súlyos és igen súlyos ittasságot a légalkoholszint vagy a véralkoholszint alapján.

A fokozatok a hatóság által kiszabott büntetés mértékének megállapításakor bírnak jelentőséggel.

A spicces állapottól az alkoholmérgezésig

A következő tünetek és állapotok egy egészséges, 80 kg súlyú emberre jellemző reakciók.

Véralkoholszint: 0,3-1,2 ezrelék

A fogyasztó szemei csillognak, bőre kipirul. Lehelete alkoholszagú. Gátlásai kezdenek oldódni, többet beszél, mint szokott. Erőteljesen gesztikulál. Mozdulatai kissé tónustalanná válnak, reflexei tompulnak, csökken a reakcióidő. Ha ilyenkor autóba ül, még nagyobb az önbizalma, hiszen nem érzékeli ezeket a változásokat. Felszabadult és nyugodt. Ez már az enyhe ittasság állapota. 

Véralkoholszint: 0,9-2,5 ezrelék

Az alkoholizáló emelkedett, eufórikus hangulatba kerül. Gátlásai feloldódnak, ítélőkészsége csökken, olyasmiket is megtesz, amit józan állapotban nem tenne. Egyre többet beszél, időnként artikulátlanul, ugyanakkor a felfogóképessége hanyatlik. Mozgáskoordinációja romlik, dülöngél, reflexei lassulnak. Egyensúlyérzéke és helyzetérzékelése csökken. Pulzusa és légzése szaporább, vérnyomása magas. Nagyobb mértékű a verejtékezés, gyakori a vizeletkiválasztás. A térlátás zavara figyelhető meg. Ezt nevezi a jog ittasságnak. 

Véralkoholszint: 1,8-3,0 ezrelék

Az illető nyugtalan, agresszív, néha dühöng. Nem tud összpontosítani, bizonytalanok a mozdulatai. Szédül, fáj a feje, hányingere is lehet. Zavartan viselkedik. 

Véralkoholszint: 2,5-4,0 ezrelék

A hányinger, szédülés, fejfájás fokozódik. A részeg aluszékony, gyakran elveszíti kapcsolatát a külvilággal. Lehetetlen helyeken is elalszik. Önveszélyessé válik.

Véralkoholszint: 3,5-5,0 ezrelék

Az alany elveszíti az eszméletét, testhőmérséklete veszélyesen alacsony szintre csökken le. A légzés leállhat, az élettel összeegyeztethetetlen állapot lép fel, életveszélyes állapotba kerül. Ez az alkoholmérgezés állapota.

Mi a teendő, ha magas a véralkoholszint?

Az, hogy mikorra ürül ki az alkohol teljesen a vérből, teljesen egyénfüggő. 

Számos kalkulátor található az interneten ezzel kapcsolatban, de egyik sem tud megbízható eredménnyel szolgálni. 

Ennek oka, hogy az alkohol kiürülésének ideje több tényező együttes függvénye lehet. Befolyásolja a testsúly, az anyagcsere gyorsasága, az elfogyasztott ételek mennyisége, összetétele, savassága. A máj leterheltsége alapvető tényező lehet.

Attól is függ, hogy az italozó személy mennyire kipihent, mennyi az életkora és hogy férfiról vagy nőről van-e szó.

Mivel az alkohol hat a központi idegrendszerre, így ezzel az egész szervezet működését befolyásolhatja. Lebomlását követően az alkohol még mindig befolyásolhatja az idegrendszert, így a vezetési képességet is. Bátrabbnak, magabiztosabbnak érzi magát a fogyasztó az alkohol hatására. Képességeit, vezetési képességeit is felülértékeli, nem mérlegel vagy alábecsüli a veszélyes helyzeteket. 

Ezért a legjobb a várakozás. Az ivászat és a vezetés között akár 24 órának is el kell telnie ahhoz, hogy biztonsággal ülhessünk a volán mögé. 

Addig is, ha lehet, hívjunk taxit, ezzel előzve meg az esetleges balesetet vagy a rendőri igazoltatással járó büntetést.