Ittasan vezetett? Forduljon időben ügyvédhez!

Az ittas vezetés következményeivel kapcsolatban rengeteg tévhit, idejétmúlt információ található az interneten, közösségi oldalakon. Azok többsége, akik ellen büntetőeljárás indult ittas vezetés miatt, egyáltalán nincs tisztában azzal, mit tegyen és mit ne.

Ha megtörtént a baj, minél hamarabb keressünk fel egy – lehetőleg közlekedési ügyekre szakosodott – tapasztalt ügyvédet, ügyvédi irodát. 

Mi az ittasság, ki számít ittasnak a jog szempontjából?

Azt, hogy a járművezető fogyasztott-e alkoholt, az igazoltatás során alkoholteszterrel állapítja meg a hatósági személy. Amennyiben a mérés pozitív, a tesztet meg kell ismételni. 

Ez történhet hitelesített alkoholszondával vagy vérvétellel. 

Amennyiben hitelesített szondával ismétlik meg a mérést, a légalkoholszint a mérvadó. Ha a sofőrtől vért vesznek, a véralkoholszint értékei alapján dől el, hogy ittasnak minősíthető-e.

Ittasnak minősül az a személy, akinek a véralkoholszintje 0,50 gramm/liter vagy a légalkoholszint ellenőrzése során a szonda 0,25 milligramm/liter értéket állapít meg.

Ez azt is jelenti, hogy az ittasság állapotához nem szükséges, hogy felszívódjon az alkohol a szervezetben. A jog ittasnak veszi azt is, aki akkora mennyiségű alkoholt fogyasztott, ami a szervezetében felszívódva a légalkohol vagy véralkohol határértékeket előidézi majd.

Az ittasság fokozatai – van-e jelentőségük?

A már említett 0,25 milligramm/liter vagy 0,50 gramm/liter határértékek. Az ezek feletti értékeket négy sávra osztja a jog (lásd a fenti táblázatot).

Az értékek növekedésével megkülönböztetünk igen enyhe, enyhe, közepes, súlyos és igen súlyos ittasságot a légalkoholszint vagy a véralkoholszint alapján.

A fokozatok a hatóság által kiszabott büntetés mértékének megállapításakor bírnak jelentőséggel.

Milyen büntetésre számíthat ittas vezetés esetén?

Az, hogy ittas vezetés miatt Ön milyen büntetésre számíthat, több tényező függvénye lehet.

A vezetői engedély bevonásán, a vezetéstől való eltiltáson túl pénzbüntetésre, de akár tíz évig terjedő szabadságvesztésre is lehet számítani, attól függően, hogy történt-e testi sértés vagy haláleset.

Ha követi tanácsaimat, tudni fogja, milyen lépéseket kell megtennie ahhoz, hogy a lehető legenyhébb pénzbüntetést vagy a legrövidebb eltiltást kaphassa.

  • Sokan elkövetik azt a hibát, hogy amikor ebbe a helyzetbe kerülnek, ismerősökhöz, magukat szakértőnek tituláló személyekhez fordulnak segítségért. Tudnia kell, hogy az ügyvédi titoktartás ezekre a személyekre nem vonatkozik. Bármi, amit elmond, amit az ügyről mással megoszt, a későbbiek folyamán Ön ellen felhasználható. 
  • Nem úgy, ha ügyvéddel osztja meg az üggyel kapcsolatos információkat. Csak az ügyvédet kötelezi a jog titoktartásra! 
  • A büntetőeljárás megindulása után rövid időn belül kihallgatásra idézhetik Önt.  Az igazoltató rendőr jelentése mellé itt készül egy hosszabb jegyzőkönyv is a vallomása alapján.   Mivel ezeket az iratokat a bíróság is megismerheti, a vallomásának tartalma – ami Önre nézve terhelő lehet – befolyásolhatja a büntetőeljárás alakulását is.
  • Ne tegyen vallomást ügyvéd nélkül! Sem az igazoltató rendőrnek, sem az Önt kihallgató nyomozónak ne mondjon semmit. Amennyiben nincs jelen az ügyvédje, élhet a vallomás megtagadásának jogával. 
  • Az esetek többségében az igazoltató rendőr bevonja a vezetői engedélyét, vezetési jogosultsága szünetel. Az, aki ennek ellenére gépjárművet vezet, engedély nélküli vezetés szabálysértését követi el. Ezért külön is büntethető, de mivel az ittas vezetéssel kapcsolatos büntetőeljárás során a bíró beszerzi a vádlott szabálysértési előéletére vonatkozó iratokat, ez súlyosbító körülmény lehet az ügyben.
  • Bevont jogosítvánnyal ne vezessen gépjárművet!

Hogyan veheti fel velem a kapcsolatot?

Amennyiben Önt ittas vezetésen érték, Ön ellen büntetőeljárás indult, nem érdemes halogatni. Keressen fel egy tapasztalt, közlekedési ügyekre specializálódott ügyvédet mihamarabb!

Irodánk munkatársával a hét minden napján – akár hétvégén is – felveheti a kapcsolatot a megadott elérhetőségeken.